FUNDACJA Q - UKRAINIE - IT NEEDS

PROJEKT

O tym jak ważne w obecnych czasach są zdobycze technologiczne przekonaliśmy się na własnej skórze wiosną 2020 roku. Świat zewnętrzny zamilkł, a my zdani byliśmy na kontakty, pracę, a przede wszystkim edukację jedynie za pośrednictwem naszych sprzętów elektronicznych. Obecnie na terenach Ukrainy to nie pandemia jest największym problemem na drodze do edukacji, a działania wojenne, które w znacznej części miejsc uniemożliwiają naukę stacjonarną.

Jako fundacja już od rozpoczęcia wojny na Ukrainie staramy się działać w kwestii wsparcia, nie tylko finansowego, ale również psychologicznego. Nasze dotychczasowe inicjatywy związane ze szkolnictwem były skierowane były głównie do osób dorosłych, jak chociażby lekcje języka polskiego lub zajęcia komputerowe, ale mamy nadzieję, że dzięki kolejnym współpracom z międzynarodowymi
organizacjami uda nam się w najbliższych miesiącach wspomóc edukację dzieci i młodzieży na terenie Ukrainy.

Nasze działania są wynikiem współdziałania z Global Business Coalition for Education, Theirworld oraz HP Inc., dzięki temu końcem września do naszej siedziby w Nowej Dębie dotarło 1400 laptopów,
które zostaną odpowiednio rozdysponowane. Większa część sprzętu (900 laptopów) została przetransportowana do ukraińskich fundacji: Chatitable Fundation of Driya Sayed w Kijowie (obwód kijowski) i Towarzystwa Kultury Polskiej im. Władysława Jagiełły w Gródku Jagiellońskim (obwód lwowski) oraz do Gminy Wiejskiej Czortków (obwód tarnopolski). Stamtąd zostały przekazane
dzieciom i młodzieży, a także do szkół, gdzie edukacja wciąż odbywa się poprzez zdalne zajęcia.

Pozostałe laptopy będą spełniają swoje zadania w Polsce – utworzyliśmy w naszyych biurach bezpłatną wypożyczalnię dla osób potrzebujących, które z różnych względów nie mają dostępów do komputerów. Zadbaliśmy o to, aby ten sprzęt mógł służyć również osobom uchodźczym, które dzięki temu będą mogły korzystać ze szkoleń online, a także ułatwi on poszukiwania pracy i załatwianie spraw urzędowych.

Nasz zespół Eko Tech Labu zadbał o to, aby laptopy zostały odpowiednio przygotowane do pracy, m.in. zostały w nich zainstalowane systemy operacyjne. Rozpoczynamy zatem kolejny etap redystrybucji i kolejne działania pomocowe, które mamy nadzieję ułatwią edukację dzieci i młodzieży na terenach Ukrainy